Valokuvaus – Peili toiseen ulottuvuuteen

397200-photographer

Valokuvaus ammattina on kärsinyt varsinkin viimeisten vuosien aikana ”luovasta tuhosta”. Tämä termi tarkoittaa tilannetta, jossa teknologian kehitys poistaa tietyn ammatin tai ammatinharjoittajien taidot markkinoilta. Tarkoittaako tämä myös sitä, että valokuvaus on poistumassa taiteenalana?

Montako kertaa olet nähnyt kuvan, jossa joku teinityttö ottaa kuvan varjostaan ja muuttaa värit mustavalkoiseksi, kutsuen kuvaa ”taiteelliseksi” sieluntuotokseksi? Liian monta. Sinun kannattaa kuitenkin totuttautua tähän, sillä valokuvakameroiden tekninen laatu johtaa pian tilanteeseen, missä kuka tahansa henkilö peukalo keskellä kämmentä pystyy ottamaan ”aistivia” kuvia todellisuudesta, käyttäen omaa ”sieluaan” peilinä.

Kauneus ei ole enää katsojan silmissä – eikä edes kameralinssin takana

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin huomata, kuinka älypuhelimien kameroiden laatu haastaa jo oikeiden ammattilaisten valokuvaajien työkalut. Toki kuvankäsittelyohjelmat edesauttavat kuvien manipulointiin, mutta pointti on se, että valokuvaus itse aktina muuttuu selfie-kisaksi. Aikanaan kameran takana oleva henkilö ei ollut mitenkään osa itse kuvaa, kun taas nykyään itse kuvan ottaja on kaiken A ja O.

Toki aika ajoin jokin kuva onnistuu pysäyttämään katsojan. Hyvin suurella todennäköisyydellä otettua kuvaa on kuitenkin käsitelty jälkikäteen, vieden sen puhtaan sielun pois katsojan silmistä. Elämme valitettavasti aikaa, jolloin valokuvaus sekä ammattiosaajien taiteena että amatöörien taideharrastuksena on muuttumassa valtavirran mukana sosiaalisen median selfie-iloitteluksi, missä kuvakäsittelyohjelman osaaminen on tärkeämpää kuin taiteellinen sisältö tai kuvan syvempi tarkoitus.