DSLR-kameran edut

566023-hand-holding-digital-photo-camera

Suuri etu DSLR-kamerassa eli digitaalisessa järjestelmäkamerassa on se, että kuvaa ottaessasi näet kameran etsimestä juuri sellaisen näkymän, joka tulee toistumaan kuvassasi. Väritystä tämä ei aina koske, mutta kuvan rajaus ja sommittelu on aina se, mitä etsin näyttää. Väritystä saatat joutua säätämään kuvankäsittelyyn tarkoitetulla ohjelmalla, mutta hyvä rajaus jo kuvausvaiheessa on täysin mahdollista. Valokuvaaminen tarkkaan pohdituin rajauksin on sekä haastavaa että hauskaa verrattuna sellaisen kameran käyttöön, joka ei sitä mahdollista.

SLR-kamera koostuu kameran rungosta ja siihen liitettävistä objektiiveista. Objektiivista riippuu, millaisia kuvia saat otettua. Objektiivi on se kameran osa, joka sisältää linssin tai linssijärjestelmän ja linssin polttovälistä riippuu, sopiiko objektiivi lähikuvaukseen, maisemakuvaukseen vai vaikkapa luontokuviin, joissa tavoitellaan lähikuvan oloista otosta kaukana olevasta eläimestä. Objektiiviin voi lisäksi liittää erilaisia suotimia, jotka vaikuttavat sekä kuvien laatuun että ulkonäköön.

DSLR-kameraa käyttäessäsi voit itse valita, millaista valotusaikaa ja sulkimen aukkoa haluat käyttää. Näin saat monipuolisesti säädettyä kuviesi tarkennusta ja vaikutettua tehokkaasti kuviesi laatuun. Sama kohde kuvattuna suurella aukolla ja lyhyellä valotusajalla saattaa näyttää aivan toiselta kuin pienellä aukolla ja pidemmällä valotusajalla kuvattuna.

Yksi merkittävä järjestelmäkameran etu on mahdollisuus käyttää sen kanssa jalustaa tai kolmijalkaa. Tämä mahdollistaa pidempien valotusaikojen käytön, jolloin kuvien ottaminen vaativimmissa valotusolosuhteissa ilman salamaa onnistuu. Pitkällä valotusajalla voi ottaa myös mielenkiintoisia otoksia liikkuvista kohteista, kuten vaikka virtaavasta vedestä tai liikenteestä pimeässä.