Isojen taustakuvien käyttö verkkosivuilla

Koolla ei ole kuulemma väliä. Tämä on valhe monessakin mielessä mutta erityisesti graafisten suunnittelijoiden maailmassa isojen kuvien käyttö esimerkiksi verkkosivuilla tekee merkittävän eron mestarillisen ja amatöörisivuston välillä.

Voi niitä aikoja, kun yritysten kotisivut olivat rakennettu yksinkertaisesti muutaman kuvan ja tietoiskujen varaan. Myöhemmin teknologian kehittyessä verkkosivuille alkoi ilmestymään Marimekko-tyylisesti mahdollisimman paljon epäsymmetrisiä kuvioita ja värejä, jotka saivat katsojat hämmennyksiin. Toisaalta siihen aikaan erilaisuus myös erotti massoista. Nykyään verkkosivut keskittyvät yksinkertaiseen lähestymiseen sekä esteettiseen ulkoasuun, missä vierailijan silmiä hyväillään silkkihansikkain eikä moukaroida räikeillä väreillä tai ylimalkaisilla fonteilla.

Sommittelu on kaiken A ja O

Ihmisten silmät eivät nimittäin välttämättä reagoi kaikkeen nopealla katsauksella. Samalla on muistettava, että hyvän ja huonon ensisilmäyksen ero on kolme sekuntia, tarkoittaen sitä, etteivät ihmiset halua viettää aikaa tutkimalla sivun sekavaa asettelua. Päinvastoin, symmetriset kuviot, tasapainoinen sijoittelu sekä pehmeiden ja vahvojen kontrastien integrointi luovat lämpimän ja miellyttävän sivutarkastelun.

Kuluttajia pommitetaan päivästä toiseen melkein jokaisena hetkenä erilaisilla markkinointiviesteillä, jotka yrittävät tietyillä ärsykkeillään päästä vaikuttamaan alitajuntaamme. Mutta mikäli nämä ärsykkeet ovat räikeitä, räjähtäviä ja värien sekamelskoja, alitajuntamme hylkää nämä viestit. Täten kaiken tämän pommituksen keskellä yksinkertainen sivusto yhdellä suurella taustakuvalla jää mieleemme miellyttävänä kokemuksena.

Kun näemme tietyn yrityksen tai yrittäjän etusivulla ainoastaan yhden suuren taustakuvan, aivomme pyrkivät ymmärtämään, mitä kyseinen kuva tarkoittaa tai miten se yrittää viestittää meille jotakin itse yrityksestä. Ja koska ainoa tapa saada selville on jatkaa sivulla navigointia, olemme jo valmiiksi niin sanotusti loukussa.

Yksinkertainen on kaunista ja sama periaate pätee graafisen suunnittelun sekä sommittelun alalla. Jos pystyt selittämään jonkun asian yhdellä kuvalla, olet oikeilla jäljillä.