Kalansilmäobjektiivin käyttäminen

3450607-lens-for-camera

Kalansilmäobjektiivi on hyvin näppärä valokuvaajan apuväline, joka muuttaa kuvauksen aivan toisen luonteiseksi. Nimensä mukaisesti tämä objektiivi muuttaa näkymää siten, että kuvan etuala pullistuu ja ikään kuin lähenee kuvan katsojaa, kun kuvan reunat puolestaan kaartuvat. Tämän mahdollistaa erittäin lyhyt polttoväli, joka tekee kuvakulmaksi lähes 180 astetta.

Laajakulmaobjektiiveihin kuuluvaa kalansilmää käytetään etenkin panoraamakuvauksessa sekä tehokeinona esimerkiksi lumilautailu- tai skeittikuvia ja -videoita otettaessa, mutta se soveltuu erittäin hyvin myös luovan harrastelijan monipuoliseksi apuvälineeksi, sillä se sekä lisää mahdollisuuksia kuvata haastavia kohteita, kuten hyvin laajoja näkymiä sekä lisää mahdollisuuksia leikittelyyn ja luovaan ajatteluun kuvia otettaessa.

Esimerkiksi hyvin suuria rakennuksia kuvattaessa kalansilmä on erittäin hyödyllinen, sillä sen avulla kuvan ottaminen kohtuulliselta etäisyydeltä on mahdollista. Näkymä vääristyy hiukan ja rakennus vaikuttaa kaartuvan, mutta sen kaikki yksityiskohdat tulevat kuitenkin näkyviin eikä kuvaajan tarvitse juosta useamman sadan metrin päähän kohteestaan. Myös rakennusten sisällä kuvaaminen kalansilmän avulla antaa mielenkiintoisia uusia ulottuvuuksia erityisesti huomattavan suurta tilaa kuvattaessa.

Kalansilmää voi kuitenkin käyttää myös sellaisissa tilanteissa, joissa tavallisella objektiivilla kuvaaminen tuottaisi aivan hyvän ja neutraalin tuloksen. Tällainen tehokeinona käyttäminen antaa lisäväriä etenkin ihmisten ja eläinten kuvaamiseen, sillä keskellä kuvaa etualalla oleva kohde korostuu kalansilmää käytettäessä aivan erityisellä tavalla. Hauskimpia esimerkkejä tästä lienevät eläimistä otetut kuvat, joissa eläimen kuono tuntuu työntyvän luonnottoman suurena kohti katsojaa.