Kamera on vaarassa reissun päällä – lue vinkit sen suojaamiseen!

 

Matkustaessa on valokuvaus milteipä jokaiselle mieluinen puuha. Lomakuvat lämmittävät myöhemmin sekä pöytälaatikossa että sosiaalisessa mediassa. Yhteisiä kokemuksia on mukava jakaa muiden kanssa. Matkustaessa on kuitenkin kamera erityisen tapaturma-altis.

Kuvitellaan tällainen tilanne: Lähdet aurinkolomalle. Lentokoneessa et uskalla laittaa kameraa ruumaan, laukku saattaa hukkua. Päätät pitää sen käsimatkatavaroissa. Lentoemäntä pyytää sinua laittamaan laukun ylälokeroon, johon seuraava matkustaja sitten runttaa ahtaasti ja väkivaltaisesti oman kassinsa päälle. Kamerastasi irtoaa osa. Perillä ulkona sataa kaatamalla. Koetat suojata kassiasi, mutta se kastuu siitä huolimatta. Kameraan tulee kosteusvaurio. Hyppäät taksiin kamerasi kuntoa murehtien, mutta se on turhaa. Taksi nimittäin ajaa sivukujalle, jossa sinut ryöstetään. Varkaat vievät kaiken, kameran mukaan lukien.

Yllä esitetty tapaus on toki kärjistetty, mutta nämä ovat hyvin tyypillisiä tapoja menettää kamera tai ainakin osa sen kunnosta. Hyvään kameraan kannattaa satsata ja niin myös siitä huolehtimiseen. Tähän löytyy onneksi monia keinoja!

Kameran tehokas suojaaminen

Ensimmäinen ja ilmeisin tapa suojata kameraa on hyvä kameralaukku. Se pitää kameran kunnossa pienten kolhujen osuessa kohdalle. Kameralaukussa pysyvät kameran eri osat, puhdistusliinat, linssisuojukset ja muut härpäkkeet samassa paikassa, jolloin ne eivät huku yhtä helposti, kuin eri paikoissa pidettäessä.

Kameralaukun suojaus ei kuitenkaan kestä kovin paljoa, joten kameraa voi olla hyvä kameralaukun lisäksi suojata frigoliitillä, eli solumuovilla. Solumuovia saa hankittua erikokoisina ja erimallisina palasina, jolloin sen lisääminen esimerkiksi kameralaukun sisäpuolelle voi olla hyvä tapa suojata kameraa isommilta iskuilta. Frigoliittia voi asetella myös rinkan tai laukun sisään kameralaukun ympärille erityisen suojan antamiseksi.

Solumuovin teippaaminen on tärkeä vaihe. Siksi hyvä teippi on isossa osassa. Erityisen järkevää on hankkia omalla logolla tai nimellä painatettua teippiä. Sen avulla tunnistat heti oman kamerasi tai laukkusi muiden joukosta. Laadukasta pakkausteippiä on verkossa saatavilla useissa väreissä ja edulliseen hintaan. Voit sen avulla myös teipata kamerajalustan kiinni laukkusi ulkopuolelle, jottei se ole viemässä turhaa tilaa. Näin liukuhihnalla saapuva laukku iskee heti silmään.

Vakuutus auttaa vahingon sattuessa

Kuten matkustaja itsekin, on myös matkatavarat tärkeää vakuuttaa. Kameran kuitti on siis tärkeää pitää tallessa ja vahingon sattuessa kannattaa hankkia ulkopuolisen lausunto tapahtuneesta. Varkaustapauksissa hakeudutaan poliisilaitokselle ja kameran tippuessa mereen kannattaa kanssamatkustajaa pyytää toimimaan todistajana.
Kaikkia kameraan kohdistuvia vaaroja ei voi ennustaa, mutta maalaisjärjellä selviää pitkälle. Pitäkäämme siis silmämme visusti kameroissamme kiinni, sekä kuvia ottaessamme että muita asioita harrastaessamme.