Layerit kuvankäsittelyssä

Photoshop-kuvankäsittelyohjelmisto on jokaisen uuden sukupolven valokuvaajan paras ystävä. Miksi? Koska sillä pystyy ”manipuloimaan” kuvan epäkohtia tai vaihtoehtoisesti tuomaan esille sen parhaat puolet. Layerien käyttö mahdollistaa sekä parempien elementtien korostamista muokkaamalla kuvan kerroksia puoleen ja toiseen.

Mitä layerit sitten käytännössä tekevät?

Vastaus on yksinkertainen. Layereiden avulla voit muokata kuvien läpinäkyvyyttä niin, että sinun ei tarvitse tehdä koko kuvasta läpinäkyvämpää. ”Leiskojen” avulla voit muokata kuvan yksityiskohtia erikseen. Käytännössä voit siis yhdistellä useita kuvia yhdeksi kokonaisuudeksi erottelemalla ne sopusuhtaisilla läpinäkyvyyksillä.

Asian hahmottaminen onnistuu parhaiten, jos ajattelet vanhanajan musiikkivideoita, jotka päättyivät audiovisuaalisesti niin, että ”kuva” eli video hämärtyi mustaksi ja musiikki ”feidasi” pois. Sama periaate pätee layereiden kanssa. Jos sinulla on esimerkiksi kaksi kuvaa, jotka haluat yhdistää ilman töksähtelevää rajaa, voit niin sanotusti häivettää tai ”feidata” kuvan reunat niin, että ne sulautuvat yhteen.

Hahmotetaan asia vielä käytännön esimerkillä

Kuvitellaan, että sinulla on kaksi kuvaa samasta tapahtumasta. Yksi kuva on henkilökuva ja toinen on vaikkapa tapahtumakuva samasta henkilöstä. Tavoitteena on yhdistää nämä kaksi kauniiksi kollaasiksi. Jos yhdistät kaksi kuvaa yksinkertaisesti liitämällä ne yhteen, kuvassa näkyy selkeä erotusviiva, eikä henkilökuva niin sanotusti uppoa tapahtumakuvaan. Käyttämällä layerointia voit tehdä tapahtumakuvan reunasta läpinäkyvän niin, että henkilökuva uppoaa siihen sujuvasti. Jos kuva on vaikka jalkapallo-ottelusta, jossa näkyy vihreä ruoho, henkilökuvan reunan voi häivettää vihreään tehden lopputuloksesta kokonaisvaltaisen paketin.

Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä voit tehdä kuvista entistä sulavammat ilman, että kädenjälki näkyisi selkeästi kuvan reunoilla. Kyseistä tekniikkaa käytetään erityisesti hääkuvissa, eikä ole ihme, että läpinäkyvä layerointi löytää tiensä myös muiden valokuvaajien tai graafisten suunnittelijoiden työkalupakkiin.