Miten valokuvaus muuttaa suhdettamme ympäristöön?

Valokuvaus on nykyisin jokaisen ulottuvilla. Otettujen kuvien jakaminen ja muu käyttö ovat mahdollisia vaihtoehtoja ilman minkäänlaista viivettä. Tämä kehitysaskel on ilman muuta muuttanut suhdettamme kuvaan. Miten se on vaikuttanut siihen, miten suhtaudumme meitä ympäröivään maailmaan?

Monet meistä tunnistavat tilanteen, jossa kiinnostavaa, kaunista tai koskettavaa asiaa, jota ei enää tahdo voida vain katsoa. Tuolloin tuntuu, että heti olisi pakko ottaa kuva ja mielellään myös jakaa se jonkun tai jopa kaikkien kanssa. Olemme alkaneet katsella maailmaa hienojen, jännittävien tai yllättävien kuvien lähteenä sen sijaan, että kokisimme puhtaita kokemuksia, tarttuisimme aidosti hetkeen tai antautuisimme nauttimaan tunnelmasta.

Monet ovat saaneet huomata, että lapsen päättäjäisjuhla tai ystävän häät ovat muuttuneet hurjaksi määräksi digitaalisia kuvia, joita laitetaan jälkikäteen kehyksiin ja tauluihin. Kuvia voi olla vaikea yksilöidä, kun taas erilaiset mobiililaitteemme pursuavat muistoista, joita voi ihailla jälkikäteen. Ja mitä on tapahtunut itse tilaisuudelle? Joissain tapauksissa emme muista siitä juuri mitään, sillä olemme keskittyneet ottamaan kuvia.

Matkoillakin valokuvaus tuntuu olevan se keskeisin sisältö. Haluamme tukea kuvaamisella muita aisteja ja etsimme katseellamme kuvauksellisia kohteita. Ne ovat usein paikkoja, joiden kauneus piirtyy verkkokalvoille. Uskomaton elämys ikuistuukin sekä verkkokalvolle että kameran muistikortille, jotta tilannetta voi elää uudestaan ja uudestaan.