Photoshop

Photoshop on Adobe Systemsin kehittämä, valokuvien käsittelyyn ja graafiseen suunnitteluun tarkoitettu ohjelma, joka sopii niin ammattilaisen kuin harrastelijankin käyttöön. Sen uusimman täysmittaisen version hankkiminen on melko arvokas investointi, jos tarkoitus on vain muokata lomakuvia tai muuten harrastella kuvankäsittelyä.

On kuitenkin olemassa myös edullisempi kuluttajille suunnattu, Photoshop Elements, jolla harrastelija pääsee hyvin alkuun, ja ammattilainenkin voi tehdä kuvan parantelun välttämättömimmät työvaiheet, kuten kuvien oikaisun, rajauksen, valkotasapainon säädön ja värikylläisyyden kuvien painokuntoon tai muuten julkaisukuntoon saattamiseksi. Photoshop Elementsiin on kuitenkin hankittava erillinen lisäosa, jotta sen saa tukemaan kirjapainojen käyttämää CMYK-värijärjestelmää. Adoben ohjelmia on nyt kaikkia saatavina myös pilviversioina, jotka mahdollistavat työskentelyn kaikilta tietokoneilta ja säästävät tallennustilaa omalla koneella.

Mikäli ohjelmaa ei halua hankkia omaan tietokoneeseen, on sitä mahdollista käyttää myös useissa kirjastoissa. Valitettavasti kirjastoissa tosin yhden asiakkaan tietokoneaika on aina niin rajallista, ettei kuvankäsittelyn kaltaista paljon aikaa vievää ja mukaansa tempaavaa hommaa ehdi yhden varauksen puitteissa kuin vähän aloitella.

Jo Photoshop Elementsillä saa aikaan huomattavan muutoksen kuvissa. Esimerkiksi sen ihonvärin säätöön ja punasilmäisyyden poistoon tarkoitetut työkalut ovat hyvin helppoja käyttää ja parantavat kuvan laatua merkittävästi. Myös rajaus ja kuvan kontrastien säätö on ohjelmalla vaivatonta ja palkitsevaa, sillä kuvat todella paranevat silmissä. Elementsiin on liitetty arkistointiohjelma, joka mahdollistaa hakusanojen lisäämisen kuviin. Tämä helpottaa huomattavasti suuren kuvamäärän käyttöä.