Valokuvauksen aloittaminen

1561000-the-photographer

Valokuvauksen aloittaminen on hyvin helppoa. Se vaatii oikeastaan vain jonkinlaisen kameran, mielellään digitaalisen järjestelmäkameran, ja uudenlaisen tavan katsella maailmaa. Mutta jo nykyaikaisella puhelimella saa otettua kuvia, jotka etenkin kuvankäsittelyn jälkeen ovat jo melko korkeatasoisia.

Valokuvauksen aloittaminen ei vaadi opiskelua, mutta hyviä vinkkejä alkutaipaleella saa sekä kameran valmistajien oppaista että digikuvausta käsittelevästä kirjallisuudesta. Myös Internetistä löytää paljon opastusta. Jos olet hankkinut itsellesi ensimmäisen järjestelmäkamerasi ja haluat saada siitä irti kaiken mahdollisen, on suositeltavaa osallistua kurssille esimerkiksi työväenopistossa. Kun kameran mahdollisuudet ja perusominaisuudet ovat tulleet tutuiksi, saat luovuudestasi huomattavasti enemmän irti, eikä kuvan ottamisen hetkellä enää tarvitse kuluttaa energiaa tekniikan miettimiseen, vaan voit rauhassa keskittyä pohtimaan sommitelmaa ja rajausta.

Nykyaikaisissa DSLR-kameroissa on sisäänrakennettuna runsaasti ohjelmia, jotka mahdollistavat hyvin helpon laadukkaiden kuvien ottamisen. Esimerkiksi makro-ohjelma lähikuville, erilliset ohjelmat liikkuvalle kuvalle, maisemalle ja muotokuvalle on merkitty selkein symbolein ja tarkoittavat sitä, että kamera valitsee automaattisesti näihin tarkoituksiin sopivimman valotusajan ja aukon, jolloin kuvaajan ei tarvitse pohtia muuta kuin näkymää etsimessä tai kameran näytöllä.

Jo kuvauksen alkuaikoina kannattaa opetella kuvaamaan käyttäen myös kameran etsintä, sillä digikameroiden suuret näytöt kuluttavat melko paljon energiaa. Matkoilla ja juhlissa kuvia otetaan usein paljon ja kameran akut ovat koetuksella. Kun lataustilaisuudet ovat harvassa, kannattaa kameran näyttö sulkea.