Verkkosivujen suunnittelutrendit

Suurin haaste viime vuosina suunnittelijoille on ollut tietotekniikan nopea kehittyminen. Uudet laitteet haastavat verkkosivut, joilla vaaditaan uusille laitteille käyttäjäystävällistä toimintaa. Suurin osa suunnittelijoista panostaa nykyisin responsiiviseen suunnitteluun. Sen tarkoituksena on tehdä sivut niin, että ne näyttävät hyviltä ja toimivat hyvin kaikissa laitteissa: mobiilissa, tableteissa ja pöytäkoneissa. Suunnittelun lisäksi sivujen testailu onkin noussut yhä merkittävämmäksi osaksi työtä.

Kuluttajille nettisivujen toimivuus on ykkösasia. Hieno grafiikka pysäyttää, mutta ilman toimivia asetuksia se ei riitä. Kuluttajat ovat tottuneet nopeasti avautuviin sivuihin, valikkoihin ja selkeyteen, ja tätä toivotaan myös sivustoilta.

Yle uudisti sivunsa viime vuonna. Se on hyvä esimerkki responsiivisesta suunnittelusta, jossa kuvat skaalautuvat ja ulkoasu on suunniteltu eri laitteisiin sopiviksi. Tabletissa ja puhelimen ruudulla osa osioista aukeaa eri tavoin jokaisen laitteen kapasiteetin puitteissa.

Viesti on pääosassa

Käyttöön on tullut yhä kehittyneempi grafiikka ja uusia ulottuvuuksia, mutta sivuston ydinviesti ei saisi hukkua kaiken alle. Monen nettisivun tarkoitus on myydä asiakkaille palveluita tai tuotteita. Sivuston tuotteiden, toimitusmahdollisuuksien ja hintojen tulisi olla mahdollisimman selkeästi esillä. Selkeys ja helppous ovat päällimmäisiä asioita, joiden päälle voidaan luoda mielikuvia kuvin, värein ja videoin.

Esimerkiksi BGA tarjoaa asiakaslähtöiset sivut käyttäjilleen. Helppo valikko, etusivun tarjoukset ja tuoteryhmät löytyvät muutamissa sekunneissa, minkä ansiosta ostosten tekeminen on sujuvaa. Moni asiakas tietää mitä etsii, joten tuotteen tiedot ja hinnat löytyvät nopeasti.

webdesign

Uudenlaisia trendejä

Osa sivuista on jo lähellä taideteosta, sillä käyttöön on otettu 3D-animaatioita ja visuaalisia elementtejä. Lisäksi sivusto on usein jaettu erilaisiin osioihin. Sivu ei enää välttämättä ole kaikille samanlainen kokemus, vaan siinä on yksilöityjä osioita ja polkuja, joita asiakas voi seurata. Tällaiseen ratkaisuun on päätynyt esimerkiksi Peugeot.

Tulevaisuudessa sivustoilla tullaan näkemään varmasti yhä enemmin interaktiivisuutta, vahvoja värejä ja videoanimaatioita. Käyttäjät ovat tottuneet toimiviin sivustoihin, kun taas huonosti tehdyt ratkaisut saavat ärsyyntymään nopeasti. Hyvän sivuston on täytettävä monia toiveita. Sen täytyy pysyä uusien virtauksien kelkassa, sillä vanhahtavan ulkoasun omaavat sivustot tuntuvat auttamattomasti tipahtavan kilpailun kelkasta.

Toisaalta sivuja ei voi kuormittaa liikaa ylimääräisellä, jotta itse asia ei häviäisi kaiken keskeltä. Oikeanlaisen balanssin löytäminen onkin keskeisessä asemassa, kun teknologia tarjoaa lukuisia visuaalisia keinoja käyttöön.