Verkkosuunnittelun case-tutkimus: PokerStars

Hyvä web-suunnittelu ja sivuston toteutus on vähintään yhtä oleellinen osa verkkosivuston toimintaa kuin sivuston ideakin. Verkkosivujen suunnittelun tarkoituksena on luoda sivusto, joka on jäsennelty loogisesti, toimii nopeasti ja helposti, miellyttää silmää, sijoittuu hakukoneiden hakuosumissa ja ennen kaikkea palvelee sivustolla vierailevan tarpeita. Web-designista ovat yleensä vastuussa verkkosuunnittelijat, mikäli sivusto ei käytä valmista verkkopohjaa.

Ulkoasu kohdeyleisön mukaan

Kaupallisten sivustojen verkkosuunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä markkinointihenkilöstön, graafisten suunnittelijoiden sekä asiakaspalvelun kanssa, jolloin asiakkaiden ja vierailijoiden toiveet ja tarpeet voidaan ottaa monipuolisesti huomioon. Verkkosivut ja niiden tarkoitukset vaihtelevat suuresti, mutta yhtenä esimerkkinä onnistuneesta web-designista voi pitää PokerStarsia, jolta löytyy useita hyvän sivuston tunnusmerkkejä.

Web-oppaan mukaan nettisivujen suunnittelussa tulisi pyrkiä yhdenmukaiseen linjaan ja valita sivuston teemaan sopivat ja toistensa kanssa yhteensopivat värit. Käytettyjen fonttien tulee sopia teemaan ja olla helppolukuisia. Valitut fontit ovat itse asiassa yllättävän suuressa roolissa – esimerkiksi Comic Sans -fontti luotiin alun perin sarjakuvia varten, joten sen käyttäminen PokerStarsin kaltaisella sivustolla ei loisi sivustosta vakuuttavaa kuvaa. Web-oppaassa on esitelty laajasti hyvän ja toimivan webdesignin tunnuspiirteitä myös fonttien osalta.

pokerstars_hemsida

PokerStars on selkeä nettipokerisivusto, jonka värimaailma on melko pelkistetty. Harvemmilla yrityksillä on verkkosivuillaan käytössä yhtä vahvasti mustaa väriä kuin PokerStarsilla, joskin musta toimii sivuston värinä loistavasti, sillä se korostaa sivuston ammattimaisuutta. Kuten yleensä verkkosuunnittelussa suositellaan väripsykologian osalta, mainosbannereiden painikkeet on väritetty intohimoa ja huomiota herättävällä värillä, punaisella. Punainen on muutenkin mustan lisäksi sivun hallitseva väri ja saa aikaan virtaviivaisen tunnelman.

Selaaminen käy kuin kengännauhojen solmiminen

PokerStarsin yläreunassa on navigaatiovalikko, jonka avulla sivustolla liikkuminen on hyvin helppoa. Valikkoa ei myöskään ole ahdettu täyteen linkkejä, vaan pelkistä osioiden nimistä käy heti ilmi, mitä linkin takaa löytyy. Lisää linkkejä on asetettu sivuston alareunan footer-osioon. Kuten tyypillistä, alareunasta löytyy linkkejä muun muassa asiakaspalveluun ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Tällaisia linkkejä harvemmin sijoitetaan sivuston yläreunan navigaatioon, jossa yleensä linkitetään tärkeimmille sivuille. Footer-linkkiosio on olennainen osa hyvää web-designia ja se on käytössä niin monella sivustolla, että verkon selaajat ovat jo oppineet vilkaisemaan sivun alareunaa löytääkseen esim. yhteystietoja tai vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.

Verkkosuunnittelu voi olla täydellistä, mutta ilman asiaankuuluvaa ja laadukasta sisältöä hyväkin verkkosivu on vain tyhjä kuori. PokerStarsin kohdalla tästä ei ole kyse. Tarjolla on tietoa pokerista ja PokerStarsista itsestään ja se on jäsennelty järkevästi. Peliohjeet-linkin alta löytyy runsaasti hyödyllisiä vinkkejä ja ohjeita pokerin pelaamiseen kokeneille pokerin pelaajille sekä vasta-alkajille. Erikoistarjoukset on myös oma osionsa ja se on helposti saavutettavissa sekä yläreunan navigaatiovalikon että footer-linkkiosion kautta.

PokerStars on kansainvälinen sivusto, ja kieltä voikin vaihtaa näppärästi oikeasta yläkulmasta löytyvän vetovalikon kautta. Tavalliselle selaajalle tästä ei välttämättä ole niin paljon iloa, mutta vaikkapa matkustaessa on helpompi siirtyä suomalaiselle sivustolle valikon kautta (yleensä kun verkkosivut ohjautuvat maan kielelle kohdennettuun versioon sivusta, mikä on myös tärkeä osa verkkosuunnittelua.)

Google ilmoitti keväällä 2015 ottavansa ensimmäisen kerran mobiiliystävällisyyden huomioon algoritmissaan, jonka avulla se määrittelee näyttämiensä hakuosumien merkityksellisyyden selaajien kirjoittamat hakutermit huomioon ottaen. Pelkästään Google ei kuitenkaan ole syynä siihen, miksi monet sivustot ovat pyrkineet mobiiliystävällisesti mukautuvaan verkkosuunnitteluun – älypuhelinten ja tablettien käyttö on nimittäin kasvanut vuosi vuodelta ja ihmiset haluavat käyttää puhelintaan yhtä tehokkaasti verkon selaamiseen kuin pöytätietokonettaankin. PokerStars tuo näkyvästi ilmi mobiiliystävällisyyttä ja lisäksi mainostaa sovellustaan näkyvästi. Sellaiselle käyttäjälle, joka haluaa pelata pokeria puhelimellaan tai tabletillaan, tämä on luonnollisesti suuri etu.

Kankeilla sivustoilla ei ole ystäviä

Kaikki verkkosivustot koostuvat HTML-koodista, jota yksittäinen selaaja kuitenkin harvemmin tarkastelee. Koodi kertoo sen, minkälaisena sivuston tulisi näkyä vierailijan selaimessa. Jos sivustolla on hyvin paljon kuvia, videoita ja tekstiä, HTML-koodin pituus kasvaa ja sivuston selaamisesta voi tulla raivostuttavan hidasta. PokerStarsin kohdalla tässä ei ole ongelmaa – sivuja ei ole ympätty niin täyteen tietoa, että se vaikuttaisi käyttäjäkokemuksen toteutumiseen edes mobiililaitteilla selattaessa. Erittäin hyvänä puolena PokerStarsilla on se, ettei sivuilla esiinny kolmansien osapuolien mainoksia. Myös tämä edesauttaa sivun latautumisaikoja säilymään lyhyinä.

Yhteenvetona voi todeta, että PokerStars on selkeä sivusto, joka vastaa poikkeuksetta kävijöidensä tarpeisiin.