Web Design – Modernin ajan taiteilijoita vai insinöörejä?

Web design eli suomeksi yksinkertaistettuna verkkosivujen suunnittelu tarkoittaa lyhykäisyydessään verkkosivujen rakentamista yrityksille, henkilöille tai yhteisöille. Alan kasvu viime vuosina kielii siitä, kuinka sekä yritystoiminta että yksityisen ihmisten ajanvietto siirtyvät vahvasti verkkomaailman puolelle.

Yhdistelmä luovuutta ja tietoteknistä osaamista

Verkkosivujen suunnittelu nähdään usein enemmän taiteellisena sommitteluna, jossa pätevät enemmän taiteelliset prioriteetit kuin insinöörien tietotaito. Toki graafisten suunnittelijoiden taiteellinen osaaminen on tärkeä osa verkkosivujen suunnittelussa, mutta alaan kuuluu paljon muutakin. Esimerkiksi ohjelmointi, koodaaminen, käyttäjäliittymien integraatio sekä hakukoneoptimointi ovat kaikki olennaisia asioita verkkosivun suunnittelussa.

Tavoitteena on rakentaa joustava, toimiva sekä käytännöllinen sivu esimerkiksi yritykselle, jotta mahdolliset asiakkaat löytävät tiensä juuri heidän sivuille. Tämän jälkeen sivulla navigointi riippuu sivuston suunnittelijoiden kädenjäljestä. Suunnittelijoiden tekninen ja taiteellinen osaaminen eivät nimittäin riitä, mikäli sivun komponentit ja elementit eivät ole päällekkäin tarpeeksi tehokkaita markkinoinnin suhteen. Tästä johtuen verkkosivujen rakentaminen vaatii saumatonta yhteistyötä koko yrityksen henkilöstön välillä, sillä asiakkaat tekevät ostopäätökset usein muutaman sekunnin aikana ja ensivaikutelman on täten oltava kohdallaan.

Loputon oppimisprosessi

Ammattina verkkosivujen suunnittelu on jännittävää, sillä IT:n liikkuessa suurin harppauksin eteenpäin pääsemme tilanteeseen, jossa huomisen taidot ovat viikon kuluttua jo vanhentuneita. Näin ollen itsensä kehittäminen ja alan uusien trendien seuraaminen ovat vähintä, mitä ammatissa odotetaan. Esimerkiksi yksi tämän hetken kuumimpia trendejä on isojen taustakuvien käyttö verkkosivuilla, mikä mahdollisesti on jo vanha juttu ensi vuoden puolella.

Ja mikä hienointa, alaa varten ei tarvitse välttämättä opiskella koulun penkillä, sillä verkosta löytyy ilmaisia opetusvideoita pilvin pimein.